בתקופה שבה אוניברסיטאות ומכללות נלחמות ללא הרף על כל סטודנט שיגיע ללימודי תואר יוקרתיים, שנמשכים 3-4 שנים במקרה הטוב וכוללים הוצאות ממוצעות של 90,000 שקלים, צעירים רבים שסיימו את לימודי המשפטים, ראיית החשבון, מנהל עסקים וכדומה מתקשים למצוא עבודה בתחומם. מצד שני, רבים אחרים מגדילים ראש ומצליחים לשים יד על אחד המקצועות המתגמלים במשק, מקצוע שפוטנציאל ההכנסה שלו מתחרה במקצועות היוקרתיים ביותר בשוק העבודה, מאפשר השגת רישיון תוך פחות משנתיים (אם אתם חרוצים) מתחילת הלימודים ומציע את כמות המשרות הפנויות מהגדולות בישראל. מהו אותו מקצוע נחשק והאם כל אחד יכול להתקבל? יצאנו לבדוק.
תכירו את רונן נחמיאס (39), בעלים שותף והמנכ״ל של ״מכללת אורין שפלטר״, המכללה המובילה בישראל ללימודי מקצועות הפיננסים עם ארסנל של כ- 15,000 בוגרים המאיישים שרשרת תפקידי מפתח בבנקים, בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות הגדולים בישראל. הישג מרשים למוסד "צעיר" יחסית שקם לפני 12 שנים בסך הכל.
את הראיון איתו אני פותח בוידוי קטן: 2 דקות אל תוך השיחה אני קולט שמולי יושב "צ'ה גווארה" של עולם האקדמיה. תשכחו לרגע מכל מה שחשבתם על מרצים שמסתתרים מאחורי ספסל הלימודים, הבחור שלפני נלחם במו ידיו מול הכוחות השולטים בעולם ההשכלה הגבוהה בישראל - עולם של אקדמיה, מכללות, אוניברסיטאות ותקציבי עתק שלדבריו מוליכים דור של צעירים ואנשים שמחפשים עתיד טוב יותר, למצב בו הם נותנים את החיים ומשקיעים את הנשמה, הכסף והזמן שלהם בתואר שלא מקדם אותם בחיים שמשאיר אותם עם משכורת נמוכה או אפילו מחוסרי עבודה.
נחמיאס הוא דירקטור ושותף בחברת נדל"ן שמחזיקה נכסים ברחבי הארץ, מרצה מעל 12 שנה במכללה עם מעל ל- 10,000 תלמידים שלמדו אצלו באופן אישי.
הוא טוען שיש מקצוע אחד היום בישראל שאפשר להשיג בו רישיון מקצועי בתוך פחות מ-24 חודשי לימודים (בתנאי שאנחנו חרוצים ומוכנים לעבוד קשה). בנוסף, הוא אומר שיש במקצוע הזה פוטנציאל להשגת תעסוקה בה שכר בסיסי של 12,000 שקלים (לפני בונוסים ועמלות) הוא הגיוני לחלוטין, בלי צורך להשלים בגרויות, בלי פסיכומטרי ובוודאי בלי להשקיע עשרות אלפי שקלים.
לטענתו, מי שלא ינצל את ההזדמנות האדירה הזאת היום, יכול לפספס ולמצוא את עצמו בעבודה לא מתגמלת, כשחרב פיטורין מונחת על צווארו. הוא מוסיף שכדאי ורצוי להתעורר כבר עכשיו ולדעת שיש לנו אלטרנטיבה כאן מתחת לאף ויפה שעה אחת קודם.
רונן, אתה נראה לי מוטרד, ספר לי מה כל כך מציק לך?
"תשמע, 'מציק' זו לא המילה הנכונה. כלום לא באמת מציק לי, זה פשוט מקומם ומכעיס אותי שאנשים שמחפשים מקצוע ועתיד לחיים לא עושים את זה בדרך הנכונה והיעילה ביותר עבורם. זה לא באשמתם כמובן, אלא פשוט לא מספרים להם שהם לא מנצלים את הזמן הכי חשוב ויקר בחיים שלהם.״
טוב, תרחיב קצת כי אני לא כל כך מבין את הכוונה שלך...
״אני אסביר לך בשאלה, זה מאוד פשוט: אתה יודע מה אנשים בתחילת הדרך בחיים שלהם מחפשים היום? יש לך מושג מה עושים צעירים שסיימו תיכון, עברו שנים קשות בצבא, ניקו את הראש בטיול הגדול, אולי אפילו עבדו ב'מובינג' או בעגלות בחו"ל ועכשיו הם כאן וצריכים לקבל החלטה גורלית - איך ייראה העתיד שלהם?״
אני לא יודע, אבל זה נראה כאילו יש לך בטן מלאה על הנושא.
״נכון מאוד. אם אותם חבר'ה היו תלמידים טובים בתיכון, ככה שהם 'חסכו' לעצמם את הצורך לשפר עכשיו בגרויות או פסיכומטרי - אז ה'פרס' שהם מקבלים הוא ללכת ללמוד במשך 3 שנים במקרה הטוב במוסד אקדמי כלשהו, לשלם בממוצע כ-90,000 שקלים רק על הלימודים (!) ולעבוד ככל הנראה בעבודות זמניות שלא קשורות לתחום הלימודים שלהם, ורק בעוד 3 שנים הם 'סוף סוף' יתחילו קריירה מאפס, ירוויחו 34 שקל לשעה כדי שבעוד 10 שנים בגיל 36 הם יבינו שלהיות אנליסט בחברת מזון גדולה ולהרוויח משכורת ממוצעת - זה לא בדיוק מה שהם חלמו עליו. ולא, לא מעניין אותם בגיל 36 שיש שם אחלה הטבות, תנאים ופנסיה".
"תראה, אנשים רוצים עבודה טובה, מכובדת שאפשר להרוויח בה כסף טוב, בלי להתבייש בזה. הם רוצים להרגיש שהם ממצים את הפוטנציאל האמיתי שלהם, מתקדמים, מגיעים להישגים בחיים, אולי פותחים עסק עצמאי משלהם. וכן, חשוב גם להראות לאבא ואמא שיצא מהם משהו, שיהיו גאים בהם ובאיך שהם הצליחו בחיים האלה.״
אז רגע, מה אתה אומר לי בעצם, שמעכשיו אף אחד לא ילמד יותר רפואה באוניברסיטה?
״זה ממש לא מה שאני אומר. אני לא מדבר על תואר שאתה לומד אותו כדי לעסוק במקצוע - כמו רופא, עורך דין או אדריכל (מה שמכונה 'תואר מקצועי'). אלה הם תארים שאין איתם "שום בעיה" כי אתה יוצא משם עם מקצוע אמיתי ביד. מה שאני מדבר איתך עליו הוא תארים כלליים כמו מנהל עסקים ומדעי המדינה. התארים האלה "מאוד יוקרתיים" על הנייר, אבל במציאות, הם לא מבטיחים לך כלום ברגע שאתה מסיים אותם, כי מי עכשיו ייתן לך לנהל את העסק שלו עם תואר במנהל עסקים? אף אחד. ועל זה בדיוק אני מתקומם.״
אבל רונן, זה בכל זאת תואר במנהל עסקים… אי אפשר לזלזל בזה.
״תראה, אני ממש לא מזלזל. אנשים הולכים ללמוד את התארים האלו עם חלום שימצאו עבודה טובה ובקלות, אבל במציאות? לצערי זה לא מה שקורה. תשאל כל סטודנט למנהל עסקים או אפילו כלכלה אם הוא יודע מה יעשה עם התואר שלו, התשובה הרווחת שתקבל היא 'אני לא יודע'. ובגלל שעם תואר לא הולכים למכולת, אתה ואני יודעים שסטודנטים עם תואר כללי מסיימים לרוב בתור אנליסטים שמרוויחים שכר ממוצע כל חודש, וזה מי שהתמזל מזלם והם מצאו עבודה בחברה גדולה. עבודה בלי קידום אמיתי, בלי העלאת שכר משמעותית ובלי שמישהו בכלל סיפר להם שהם צועדים בלי כיוון. כי אם הם היו יודעים - אז רובם הגדול כנראה לא היה הולך ללמוד את התואר הזה אלא בוחר משהו אחר.
אז מה ילמדו כל מי שלא הולכים להיות רופאים ועורכי דין?
"למה חייל משוחרר שמחפש את עצמו, או מישהו שרוצה הסבה מקצועית כי הוא קבור בעבודה עם משכורת רעב, לא ילמדו מקצוע אטרקטיבי, מכובד שיש לו דרישה אמיתית בחוץ? מקצוע שפוטנציאל ההכנסה בו יכול להגיע למשכורת והכנסה מכובדת כשכיר או עצמאי. מי החליט שהדרך היחידה להתפרנס בכבוד היא לעשות תואר? אנשים צריכים להתעורר ולפקוח את העיניים שלהם.״
אוקיי, אז מה אתה מציע? מה האלטרנטיבה?
"האלטרנטיבה שלי מתחלקת לשני תתי מקצועות - 'מנהל תיקי השקעות' ו'משווק פנסיוני'. אלה מקצועות נדרשים מאוד היום במשק הישראלי ואם מתמידים אפשר להתקבל לעבודה סופר איכותית עם שכר גבוה. עכשיו, מה שכל כך מיוחד במקצועות האלה, זה שאתה לומד אותם ולא צריך להשקיע 3 או 4 שנים כמו בלימודי תואר יקרים, אתה לא צריך פסיכומטרי ואין כאן רף ציונים גבוה כתנאי ללימודים, הכל תלוי בך, בכישרון שלך ובחריצות שלך".
מה ההבדל בין רישיון בתחום הפיננסים לתואר כללי?
״תואר כללי מוביל בדרך כלל לעבודה בתפקיד צד בחברות גדולות, תפקיד כמו אחראי משכורות או אנליסט. בדרך כלל אלה עבודות בלי מסלול אמיתי של קידום, לא בתפקיד ולא בשכר. לעומתם, רישיון בתחום הפיננסים נותן לך את אחד מ-2 המקצועות המתגמלים והמבוקשים היום במשק - מנהל תיקי השקעות ומשווק פנסיוני. ברגע שיש לך רישיון ביד, אתה יכול לבחור אם אתה רוצה לעבוד באחת מהחברות הפיננסיות הגדולות במשק - בנקים, בתי השקעות וחברות ביטוח, או שאתה יכול לפתוח עסק עצמאי משלך בתחום הביטוח".
ביטוח? מה, כמו "שוקה" מהטלוויזיה?
״אתה צוחק, אבל אני מאחל לכל מי שיקרא את הכתבה הזאת להגיע להישגים של 'שוקה'. תשכח רגע מהתדמית של סוכן ביטוח עצלן, תחמן, לא מקצועי ויקר שסתם לוקח כסף וכל הזמן נמצא בחו"ל - זה פשוט לא אמיתי. איש ביטוח הוא אחד האנשים הכי חשובים בחיים של כולנו, השליחות והעזרה האמיתית נחשפים במקרים פחות נעימים כמו תאונה או מוות לא עלינו. סוכן ביטוח עוזר לך לקבל את כל מה שמגיע לך כדי שתוכל לשרוד כלכלית אחרי אסון כזה. דמיין שאתה מגיע עם צ'ק של מיליון שקל למשפחה ששכלה את האבא חס וחלילה, או שאתה דואג ללקוח שלפני 10 דקות רכב התנגש ברכב שלו, הוא בסערת נפש, מודה לאלוקים שהוא חי ושלא קרה לו כלום ועכשיו הוא צריך גרר, מוסך, מונית שתיקח אותו, רכב חלופי להמשך וכסף שמגיע לו תמורת האוטו שהלך. בעיני זו השליחות האמיתית במקצוע.
בנוסף, סוכן ביטוח או משווק פנסיוני דואג למה שרובנו בד״כ מזניחים - הפנסיה שלנו. לרבים מאיתנו נראה שהיום הזה לעולם לא יגיע, אבל כשהוא מגיע ואדם לא דאג לפנסיה שלו בימים שהייתה לו אפשרות, הוא מבין שהוא בבעיה רצינית ושרמת חייו פתאום נחתכת בחצי. לצערי, הרבה אנשים אומרים: 'כן, אבל בגיל מבוגר הילדים כבר לא בבית ויש פחות הוצאות' - זאת טעות! כי עכשיו הנכדים בבית, הוצאות הבריאות עולות ואדם שהגיע לגיל פרישה חסר פנסיה מסודרת - יכול בקלות להידרדר לעוני ולסיים את חייו בלי טיפת כבוד. סוכן ביטוח או משווק פנסיוני מצילים אנשים מהחלטות טיפשיות שיכולות להביא אותם למצב הזה.
זה לא הכל, כי מה קורה במקרה שחס ושלום אחד מבני הזוג במשפחה חולה במחלה קשה? מי ממן את הטיפולים? מי דואג להכנסה נוספת? אף אחד! סוכן ביטוח שעושה את עבודתו נאמנה לא 'מוכר' לאנשים ביטוח, הוא מציל אותם מעצמם והוא דואג להם במצבים שכאלה. בעיני, זו עבודת קודש, זו שליחות שלא נופלת משליחות של רופא".
במה שונה מסלול לימודים לתואר כללי כמו מנהל עסקים למסלול ישיר לרישיון פיננסי?
"בא נעשה השוואה בין דודו לנירית. דודו החליט בגיל 24 לעזוב את המוקד הטלפוני שבו הוא עובד מאז השחרור מהצבא והולך ללמוד כלכלה במכללה. זה אומר שהוא משלם 30,000 שקל כל שנה אחרי שהוא היה צריך להשלים 2 בגרויות. ובגלל שאין לו 30,000 שקל, הוא לקח הלוואה בבנק ועכשיו הוא עובד כשליח פיצה בלילות והוא לא צובר שום ניסיון מקצועי בכלכלה.
נירית לעומתו, החליטה שהיא רוצה להיות משווקת פנסיונית והלכה ישר ללמוד את התחום. בזמן הלימודים היא התחילה התמחות והיא מרוויחה 7500 שקל בחודש, בתום הלימודים היא עוברת את כל המבחנים ומקבלת רישיון שבזכותו היא כבר מרוויחה שכר ממוצע של 12,000 שקלים בחודש (אם היא חרוצה). הלימודים שלה לא עלו לה 30,000 שקל בשנה כמו דודו ובמציאות, היא עבדה בתחום וצברה ניסיון מקצועי בזמן הלימודים, היא לא עבדה ב"עבודות מזדמנות" והיא לא מחפשת עכשיו עבודה. לעומת דודו, שאין לו ביד "מקצוע נדרש" ובעוד 3 שנים עדיין יחזיר את ההלוואות שלו.
בתקופת הלימודים מתקבלים לעבודה במקצוע?
"זה מה שכל כך יפה בענף הזה, אתה לומד ובמקביל אתה יכול להתחיל לעבוד בתחום, אתה צובר ניסיון וותק וגם השכר לא רע בכלל, בטח יותר גבוה מסטודנט לכלכלה שקורע את עצמו בעבודה שלא קשורה למה שהוא לומד. זה בדיוק כמו בדוגמא של נירית, היא מצאה עבודה בענף עוד בזמן הלימודים והתחילה לצבור ניסיון, בהמשך קיבלה רישיון "משווקת פנסיונית" ומשם המסלול שלה כבר סלול בדרך לתפקיד הבא עם פוטנציאל אדיר לרמת השכר הבאה".
"העניין של להתקבל לעבודה בתחום ולצבור ניסיון במקביל לתחילת הלימודים, זה פיתרון מעולה גם לכל מי שמחזיקים ביד תואר כללי ומתחרטים עליו, כי הם מבינים שהעתיד שלהם לא מזהיר מבחינה מקצועית וכלכלית, ובמקום לשרוף עוד זמן ולהצטער הם יכולים ללמוד מקצוע אמיתי עם עתיד, להרוויח כסף בזמן הלימודים ולעלות על מסלול של מקצוע נדרש ועתיד בטוח יותר".
אתה יורה לי באוויר "מקצוע נדרש", מה כל כך נדרש ואטרקטיבי במשווק פנסיוני וסוכן ביטוח?
״צא איתי פעם לסיבוב בבתי השקעות ובחברות הביטוח הגדולות בארץ, איפה שהבוגרים שלנו מאיישים חלק נכבד מהמשרות הבכירות ותראה מה יש למנהלים ולמי שמגייסים עובדים לחברות האלו להגיד, כמה תפקידים פנויים יש שם למשווקים פנסיונים ולסוכני ביטוח ואיזו דרישה מטורפת יש לעובדים טובים, גם למי שרק מתחילים את הצעדים הראשונים שלהם בענף.
תבין, אלה מקצועות שאחוז לא מבוטל ממי שמתחיל לעבוד בהם, נמצא בתחילת הלימודים לרישיון וזה משהו שאי אפשר לעשות בתור סטודנטים שלומדים מקצועות אחרים. זה מקצוע שבו אם אתה חרוץ אתה יכול להשיג את הרשיון שלך תוך שנתיים ואפילו פחות במקום 3-4 שנים של לימודי תואר.
זה מקצוע בו פוטנציאל ההכנסה שלך לא נופל ממי שלמד משפטים או הייטק, ואם אתה יזם בנשמה ומחפש להיות עצמאי, במקצוע הזה אתה יכול בקלות יחסית לפתוח עסק משלך - בלי סחורה, בלי עובדים (בהתחלה) ובלי השקעה גדולה, אני אומר לך שמדובר באחד התחומים הכי רווחיים בישראל עם הכנסות חודשיות שיכולות להגיע גם ל-6 ספרות בחודש.
כעצמאי, זה עסק שהלקוחות שלך הופכים להיות הנכס שלך - אתה יושב איתם, מתאים להם פוליסה, מתכנן ודואג לעתיד שלהם ובהמשך נותן שירות מעולה ונותן מענה כשזקוקים לך. בתמורה לכך, אתה מקבל תשלום קבוע כל חודש מחברת הביטוח. זה עסק מדליק כי ברגע שאתה מגייס 2 לקוחות בשבוע באופן קבוע, תוך 4 שנים אתה עם הכנסה אפשר לומר כמעט פאסיבית של עשרות אלפי שקלים. אנשים עושים ביטוח, מחדשים אותו פעם בשנה - והפרמיה נכנסת כל חודש.
בתמונה: אומדן שכר ענף הביטוח - מתוך "גלובס".
אוקיי, ולמי זה מתאים לעשות רישיון של ״משווק פנסיוני״?
״כל אחד יכול ללמוד ולהוציא רישיון של 'משווק פנסיוני' וזה לא משנה אם אתה חייל, צעיר לפני לימודים שמתלבט מה כדאי ללמוד (ויכול אגב לנצל את הפיקדון של הצבא) או סטודנט שלומד לתואר כללי שזה לא באמת מקצוע ואתה חושש מה יהיה איתך בסוף התואר ובמה תעבוד. אז אם אתה מסוג האנשים שאוהב לעזור לאחרים, אוהב לתת שירות, מאמין בעבודה קשה ומעניין אותך עולם הפיננסים הרישיון הזה הוא בשבילך".
"בנוסף, זה גם מתאים לאותה קבוצת אוכלוסייה שנמצאת כבר אחרי תואר ותקועה בעבודה שלא מתגמלת אותם כראוי. דרך אגב, הרבה מאוד בעלי תארים כלליים בסופו של דבר מגיעים אלינו להסבה מקצועית ואני שמח בשבילם, כי הם מבינים שהם על מסלול שהעתיד המקצועי ורמות השכר שלהם לא נראים כל כך טוב והם צריכים ל"חשב מסלול מחדש" בחיים המקצועיים שלהם".
"חייבים לזכור גם שמדובר במקצוע מבוקש שאפשר להתחיל ללמוד אותו גם בלי פסיכומטרי ובלי יותר מדי חסמים והגבלות. ההצלחה שלך תלויה אך ורק בך וביכולות שלך, כך שאם מישהו חולם להיות עצמאי - זה תחום חזק ומשתלם לפתוח בו עסק.
גם בתור שכירים, מי שיהיו טובים, יש אין ספור אפשרויות לעבודה ועשייה בתחומי ניהול ההשקעות, הביטוח והייעוץ הפנסיוני. זה אומר תפקידים של מפקחים, מנהלי מכירות או מנהלי אשכול - וכל אלה הן אופציות מעולות לקידום".
"אפשר גם לשלב עבודה תוך כדי הלימודים בלי לחכות 3 שנים לסיים תואר, חודש מתחילת הלימודים אפשר כבר להתחיל לעבוד. אם לוקחים בחשבון שהשוק הזה נמצא בצמיחה ושתחומי הביטוח וההשקעות הם התחומים הכי מכניסים ורווחיים היום במשק, הם נמצאים בקצב צמיחה אחיד שרק עולה כל הזמן ואם לעזור לאחרים זה העניין שלכם בחיים - אז זה לגמרי התחום שלכם".
האמת, הצלחת לסקרן אותי... עכשיו תגיד, מה הצעד הראשון שצריך לעשות כדי להשיג רישיון?
תראה, כדי שגם מי שאין לו טיפת ידע בתחום יוכל לעשות את הצעד הראשון שלו, החלטנו לשחרר סדרה של סרטונים על המקצוע והתחום מס׳ 1 בעולם הפיננסים (משווק פנסיוני וסוכן ביטוח ומנהל תיקי השקעות). זה התוכן הכי חשוב שאי פעם שחררנו לאוויר ומבחינתנו הצפייה בו היא חובה עבור כל מי שרוצה לשים יד על מקצוע מאוד מתגמל, מבוקש ויציב, בלי לבזבז את השנים הכי יפות בחיים שלהם ובלי לשלם עשרות אלפי שקלים על הדרך.
<<< הסדרה זמינה לצפיה בחינם לחצו על הקישור וצפו בה עכשיו >>>