עד לשנת 2017 המדינה לא התערבה בשיקולים של העצמאים ואפשרה להם להחליט האם הם רוצים לוותר על חלק מההכנסות בהווה לטובת הבטחת העתיד. גם כשכבר חוקק חוק פנסיה חובה לכלל השכירים במשק (ב-2008), עדיין עצמאים היו פטורים מהחובה להפקיד כסף לקרן פנסיה, ביטוח מנהלים או קופת גמל - אבל ההבנה שישנם כחצי מיליון עצמאים בישראל ורבים מהם עלולים להגיע לגיל מבוגר, שבו כבר לא יוכל לקיים את העסק ולפרנס את עצמם, ולכן הם עלולים להיקלע למצוקה אמתית, הובילה לחוק נוסף שמחייב גם את העצמאים ליצור לעצמם ביטוח פנסיוני.
סכום המינימום שאותו חייב כל עצמאי להפקיד מדי חודש נקבע בהתאם לגובה ההכנסות: עד לסכום של חצי השכר הממוצע בארץ, שיעור ההפרשה הוא 4.45%, ועל הסכום שבין הרף הנ"ל לבין השכר הממוצע בארץ שיעור ההפרשה הוא 12.55%. השכר הממוצע בארץ הוא 10,000 ש"ח, וכך למשל אם ההכנסה היא 8,000 ש"ח ההפרשה היא כ-600 ש"ח (4.45%X5000 + 12.55%X3000). עצמאים שרוצים בכך יכולים להפקיד גם סכומים גבוהים יותר, ולמעשה הם אף זוכים להטבות מס אם יעשו זאת.
החלטה חשובה נוספת בנוגע לביטוח הפנסיוני היא אם לכלול בו גם מרכיב של כיסוי ביטוחי בנוסף לחיסכון - ביטוח למקרים של אובדן כושר עבודה ו/או מוות. מי שמוסמך לעזור בבחירת ביטוח פנסיוני לעצמאי הוא סוכן ביטוח בעל רישיון פנסיוני, וגם יועצים פנסיוניים יכולים לסייע לעצמאים להבין מהם הצרכים שלהם, מהו המוצר הפיננסי המתאים להם, מהן גובה ההפקדה החודשית האידיאלית והאם לשלב בחיסכון גם ביטוח כזה או אחר, בהתאם לביטוחים שכבר יש להם.
חוק פנסיה חובה לעצמאים יצר באופן טבעי ביקוש רב לשירותיהם של אנשי המקצוע הנ"ל. יועצים פנסיוניים וסוכני ביטוח בתחום זה נהנים משכר גבוה - וכדאי לדעת שכל אחד וכל אחת יכולים להפוך ליועצים או סוכני ביטוח מבוקשים, גם ללא כל ידע קודם או זיקה לתחום הפנסיוני. הדרך לעיסוק המתגמל היא מסלול לימודים ייעודי במכללת אורין שפלטר שניתן להשלים אותו גם תוך שנתיים. בעזרת לימודים אלה תוכל להפוך לסוכן ביטוח פנסיוני עצמאי.